Heeft u nog vragen?
Stel uw vraag

Page content

De waarde van “nee” tegen plastische chirurgie

De waarde van “nee” tegen plastische chirurgie

Mensen in mijn spreekkamer vinden het soms verrassend om te merken, maar “nee” zeggen tegen plastische

chirurgie is een steeds terugkerend onderdeel van mijn werk. Ik turf niet hoe vaak ik het tegen cliënten zeg, maar het komt regelmatig voor. Ik ben bijvoorbeeld meteen op mijn hoede als iemand iets zegt in de trant van: “Ik weet zeker dat ik veel gelukkiger zal worden als…”, of “Ik hoop dat mijn partner dan weer van me gaat houden”. Plastische chirurgie vervult niet alle dromen en is zeker ook geen eerste hulp bij relatieproblemen.

De liefde van de man gaat door de maag dokter

Ook tegen de man die eerder deze week mijn spreekkamer binnen kwam lopen, zei ik nee. Ik schatte hem midden veertig. En ik denk dat hij een aantrekkelijke man voor vrouwen zou zijn als hij niet zo’n enorme buik zou hebben. ‘De liefde van de man gaat door de maag dokter’, zei hij grijnzend en met duidelijke zelfspot, ‘in mijn geval de liefde voor het bier. Vooral de Straffe Hendrik Tripel en de Flying Dog Single Hop.’ Wat een mooie namen hebben die bieren toch vaak, en wat jammer dat je er zo’n bierbuik van krijgt. ‘Hoe dan ook’, zo vervolgde hij zijn verhaal, ‘ik ben mij een beetje te buiten gegaan, vooral na de scheiding. Maar nu ben ik een nieuw leven begonnen. Ik ben een leuk vrouwtje tegengekomen en voor haar wil ik van het bier afblijven. Het oog wil ook wat tenslotte. Maar eerst wil ik van die pens af. En daar kom ik voor, want ik las dat u buikwandcorrecties doet.’

Liposuctie is geen middel om af te vallen

Bij die laatste opmerking moest ik moeite doen om een lach te onderdrukken. Gelukkig lukte dit, want ik neem mijn cliënten graag serieus. Maar voordat de buikwand kan worden gecorrigeerd, moet eerst het buikvet onder die buikwand weg zijn. En dat was bij deze man nu juist in overvloed aanwezig. Ik legde hem uit dat hij eerst op zijn streefgewicht moest zijn. voordat een buikwandcorrectie aan de orde was. “ Liposuctie dan maar dokter” was zijn volgende poging om snel van zijn omvang af te zijn. ‘Maar’, liet ik hierop volgen, ‘liposuctie is geen middel om af te vallen. “ Afvallen “was mijn tegenbod. U moet de volgorde die u in uw hoofd hebt omdraaien. Eerst die biertjes laten staan en gaan sporten om af te vallen, en pas daarna, al het nog nodig is, bij mij terugkomen en u laten behandelen.’

Natuurlijk stuur ik mensen nooit met een klakkeloos “nee” weg.

Natuurlijk stuur ik mensen nooit met een klakkeloos “nee” weg. Ik geef ze handvaten mee om aan zichzelf te werken. Maar ik ben wel van mening dat zij moeten begrijpen dat ze ook een eigen verantwoordelijkheid hebben, en realiteitszin over wat met plastische chirurgie wel en niet mogelijk is. Het is een hulpmiddel, geen Haarlemmerolie. Mijn “nee” is dus veelal een “nee tenzij”. En gelukkig merk ik dat veruit de meeste mensen dit ook goed oppikken. De bierliefhebber gelukkig ook. Hij vertrok weliswaar een beetje teleurgesteld uit mijn spreekkamer, maar twee dagen later kreeg ik toch een mailtje van hem. Kort, maar wel met een heldere boodschap: “Ik ben lid geworden van een sportschool. Tot later en bedankt”.

Comment Section

0 reacties op “De waarde van “nee” tegen plastische chirurgie

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.