Heeft u nog vragen?
Stel uw vraag

Page content

Een mooier mens na plastische chirurgie?

Een mooier mens na plastische chirurgie?

In mijn praktijk tref ik regelmatig mensen die in het gesprek met mij aangeven dat ze mooier willen

worden. En ze zeggen er dan veelal bij dat ze plastische chirurgie zien als het middel om dit te bereiken. Ik ben dan altijd wat op mijn hoede. Het is waar dat een scheve neus een aangezicht kan ontsieren. Hetzelfde kan worden gezegd van flaporen, of van overhangende bovenoogleden. Maar mooier?
Mooi is een buitengewoon subjectief gegeven. Ik had dan ook echt wel wat moeite met de man die me recent bezocht met het verzoek enkele verrichtingen aan zijn gelaat te doen, met de argumentatie: ‘Mooie mensen zijn succesvoller, en ik wil ook zo graag succes hebben’. Het bleek niet te gaan om succes bij de vrouwen, maar succes in het werk. Deze man had het gevoel al diverse malen gepasseerd te zijn voor promotie omdat sprake was van enige onvolkomenheden in zijn gelaat.

Plastische chirurgie voor een een promotie

Mijn weerwoord aan deze man was: ‘Zijn onze wereldleiders of bestuurders van multinationals dan ook allemaal mooie mensen?’. Daar moest mijn cliënt even over nadenken. En vervolgens zei hij, zonder nog echt een inhoudelijk argument aan te voeren: ‘Maar ik wil het toch dokter’. Goed, iedereen heeft het recht op plastische chirurgie. Toch heb ik nog een uitvoerig gesprek gehad met deze man, om hem duidelijk te maken dat de ingrepen die hij wenste geen enkele garantie boden op de promotie die hij al zo lang begeerde. Aan het einde van dit gesprek zei hij: ‘Ik ga erover nadenken’. Het gevolg hiervan moet hij mij nog meedelen, dus de uitkomst blijft u schuldig van me.

Zijn mooie mensen gelukkiger en succesvoller?

Zijn verhaal zette me wel aan het denken. Dat mooie mensen gelukkiger en succesvoller zijn, is wetenschappelijk onderzocht. We zien het ook aan de film- en mode-industrie. Maar word je ook mooier van plastisch chirurgie? Wat plastische chirurgie primair doet, is corrigeren wat van nature niet helemaal naar behoren of volgens de norm is. Denk maar aan die scheve neus of die flaporen waarover ik het zojuist had. De vraag of iemand na correctie daarvan nu echt zoveel mooier is dan daarvoor, valt onmogelijk in algemene termen te beantwoorden. Een lelijkerd met een rechte neus blijft een lelijkerd. En een knapperd met uitstaande oren is nog steeds een knapperd.

Het doet wat met iemands zelfvertrouwen

Nieuw onderzoek biedt enige duidelijkheid. Uit een recente studie blijkt dat mensen een beter gevoel over zichzelf krijgen na plastische chirurgie, met name na een neus- of ooglidcorrectie. Dit wordt geconcludeerd op basis van een vergelijking van zestien wetenschappelijke studies op dit gebied, dus ik durf zonder meer de stelling aan dat het waar is wat hier wordt gesteld. En het heeft natuurlijk zichtbaar effect als iemand goed in zijn vel zit. Het doet wat met iemands zelfvertrouwen en uitstraling. En ja, ik kan mij voorstellen dat we geneigd zijn mensen met een goede uitstraling mooier te vinden dan mensen aan wie duidelijk te zien is dat ze onzeker zijn over hun uiterlijk. Maar zijn zij daarmee ook daadwerkelijk mooiere mensen? Dat is hooguit een afgeleide vind ik. Ze voelen zich in ieder geval goed over zichzelf. En als dat de belangrijkste meerwaarde is voor de mensen die ik via plastische chirurgie mag helpen, dan ben ik al een tevreden mens.

Comment Section

1 reactie op “Een mooier mens na plastische chirurgie?


Door Sylvia op 13 maart 2015

Zelf heb ik een buikwandcorrectie gehad, na meer dan 38 jaar ellendig en steeds minder zelfverzekerd te zijn geworden door een lelijke ongelijke buik (na een mislukte blindedarm operatie en alle operaties erna). Eindelijk doorgezet en meteen al toen de afspraak voor de operatie was gemaakt verbleef ik op een rode (hou niet van roze) wolk. voelde meteen al een stuk beter. Dit is nu zes weken na de operatie nog steeds zo voel mij zo meer vrouw loop rechter op ben blij lach kijk heel vaak in de spiegel en huil dan niet meer van ellende maar van geluk en blijdschap. Dus plastische chirurgie helpt wat mij betreft zeker voor het zelfvertrouwen. maakt gelukkiger en ik denk ook succesvoller doordat je veel meer uitstraalt.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.