Heeft u nog vragen?
Stel uw vraag

Page content

Neuscorrectie

1_linkerzijde_neuscorrectie_foto_voor_en_naDe neus is een centraal element van ons aangezicht. De vorm en de afmetingen bepalen of we er tevreden mee zijn. Te breed, te smal, een bobbel op de neusbrug of neusgaten die te groot zijn. Juist omdat men er vaak zelf zo op let, wordt een ontevredenheid groter en heeft het invloed op ons zelfvertrouwen.
Ontevredenheid over de neus komt vaak voor en in alle leeftijdsgroepen, inclusief tieners. Dit in tegenstelling tot face/halslifting en ooglidcorrecties die voornamelijk worden uitgevoerd boven de dertig. Hoewel neuscorrecties niet leeftijdsgebonden zijn, maakt het bij jongere kandidaten tot ca. 18 jaar wel iets uit of de neus volledig is uitgegroeid. Neuscorrecties vinden bij uitzondering plaats op jongere leeftijd, tenzij bijvoorbeeld de ademhaling via de neus ernstig wordt beperkt.

testdivider

Wat zijn de prijzen van een neuscorrectie?

Een neuscorrectie (rhinoplastiek), is een chirurgische ingreep waarbij een chirurg fysieke veranderingen aanbrengt aan uw neus. Vaak betekent dit het wegnemen van delen van het benige of kraakbeengedeelte of delen van het tussenschot (septum). Omdat er geen standaardbenadering is, zult u samen met Dr. Van der Weij moeten bespreken wat uw wensen zijn ten aanzien van het eindresultaat en hoe dit met een operatie gerealiseerd kan worden. Hij bespreekt dan ook met u de prijzen. Neuscorrectie ingrepen kunnen namelijk verschillen in de prijs, afhankelijk van de aard en omvang van de operatie. U kunt een goede kandidaat voor een neuscorrectie zijn indien u voldoet aan één of meer van de volgende voorwaarden:

  • Uw neus lijkt te groot in verhouding met uw gezicht
  • En profiel is er een bobbel zichtbaar op uw neusrug
  • Uw neus lijkt te breed, bekeken vanaf de voorzijde
  • Uw neustip is naar beneden gericht
  • Het kraakbeen in uw neustip is zichtbaar vergroot en aanwezig
  • Uw neusgaten zijn te groot
  • Uw neus is scheef en/of krom
  • Een letsel heeft ervoor gezorgd dat de vorm van uw neus ongunstig is veranderd
  • Uw ademhaling is belemmerd door de scheefstand van uw neus en/of tussenschot

testdivider

Uw persoonlijk consult

Zoals bij alle plastisch chirurgische behandelingen is een realistische verwachting van het eindresultaat belangrijk. Met een neuscorrectie zal niet altijd uw totale aangezicht perfect worden, maar het neemt wel de voornaamste oorzaak weg waardoor u niet tevreden bent over uw uiterlijk. Goede kandidaten beseffen dat en weten dat er een grens is aan wat zelfs de beste plastisch chirurg met een neuscorrectie kan bereiken. [d/cs_p]
Er zijn meerdere factoren en elementen die uw uiterlijk bepalen zoals uw leeftijd, de vorm van uw gezicht, uw ogen, uw voorhoofd. Tijdens het consult worden alle zaken besproken die verband houden met het toekomstige voorkomen van uw aangezicht. Een uitgebreid consult helpt Dr. Van der Weij om uw wensen en verwachtingen te begrijpen en te bepalen of zij redelijkerwijs kunnen worden bereikt. Bovendien zult u tijdens het persoonlijk consult met Dr. Van der Weij praten over de prijzen van een neuscorrectie. Zo kunt u een goed overwogen beslissing maken op basis van alle belangrijke factoren.
Hoe wordt beoordeeld of ik een goede kandidaat voor een neuscorrectie ben? Bij de beoordeling van uw neus zal Dr. Van der Weij een pijnloos onderzoek van uw neus uitvoeren, inclusief de interne structuren. De kwaliteit van de huid en de grootte en vorm van uw neus in relatie tot uw andere gelaatstrekken zullen zorgvuldig worden bestudeerd. In sommige gevallen kan Dr. Van der Weij u een aanvullende operatie aan uw kin of oogleden aanraden, waardoor er een meer evenwichtig beeld van uw aangezicht ontstaat. Eventuele aanvullende procedures kunnen op hetzelfde moment als uw neuscorrectie worden uitgevoerd. Deze informatie gebruikt Dr. Van der Weij om een persoonlijk chirurgische plan voor u op te stellen.
Er worden foto’s gemaakt. Voor de spiegel krijgt u de gelegenheid om aan Dr. Van der Weij aan te geven wat uw wensen zijn aangaande uw aangezicht. Daarna informeert hij wat de ingreep inhoudt, welke anesthesie hij aanbeveelt en welke de mogelijke risico’s en complicaties zijn. Tenslotte zal hij u inlichten over de periode van herstel na een dergelijke ingreep en de prijzen van een neuscorrectie.
U moet voorbereid zijn om uw medische achtergrond met Dr. Van der Weij te overleggen. Dit omvat informatie over eventuele medische aandoeningen, drugs allergieën, medische behandelingen die u heeft ondergaan, zoals eerdere operaties inclusief eerdere ingrepen aangaande uw neus, en medicijnen die u momenteel inneemt. Dr. Van der Weij zal ook vragen of u moeite heeft met ademhalen door uw neus, last heeft van allergieën die kunnen leiden tot een verstopte neus en of een chronische gebruiker van bijvoorbeeld neusspray bent. Het is belangrijk tijdens uw consult volledige informatie te verstrekken.

testdivider

Hoe kan ik mij goed voorbereiden op een neuscorrectie?

Indien u rookt, wordt u gevraagd om hier ruim voor de operatie mee te stoppen. Bepaalde anti-inflammatoire geneesmiddelen zoals Aspirine kunnen leiden tot een verhoogde kans op bloedingen. U krijgt van ons tijdens uw consult extra preoperatieve instructies mee. Hierin wordt aangegeven welke vitaminen Dr. Van der Weij aanbeveelt in te nemen voorafgaand aan uw operatie.
Een neuscorrectie wordt meestal uitgevoerd op een poliklinische basis. Dit wil zeggen dat u dezelfde dag weer naar huis mag, meestal een aantal uren na de operatie. Als dit het geval is, moet u ervoor zorgen dat iemand u naar huis kan brengen na de operatie.

testdivider

De dag van de operatie

Het doel van Dr. Van der Weij en zijn voltallige personeel is om uw operatiedag zo gemakkelijk en comfortabel mogelijk voor te laten verlopen.

testdivider

Hoe wordt de behandeling uitgevoerd?

De specifieke kenmerken van uw neuscorrectie hangen sterk af van uw behoeften. Dit is uitgebreid met u besproken in een voorafgaand consult. Eerst ontmantelt Dr. Van der Weij het benige en kraakbenige neusskelet, zodat hij het gebied kan bereiken waarin hij veranderingen wil aanbrengen. Meestal werkt hij via een insnede (incisie) aan de binnenzijde, soms via een incisie in de huidbrug tussen de neusgaten. Bij een bobbel op de neusbrug wordt deze ongewenste vorm van het bot verwijderd met een klein beiteltje. De botdelen worden daarna naar elkaar toegebracht. Bij wijzigingen aan de vorm of de hoek van uw neus zal Dr. Van der Weij delen van het septum verwijderen. Hetzelfde kan worden gedaan met het kraakbeen aan het einde van uw neus om die puntiger of afgerond te maken. Neusgaten kunnen smaller worden gemaakt door het verwijderen van huid aan de onderkant van uw neus. Na de operatie zelf wordt ter ondersteuning van de nieuwe vorm gedurende de genezing een spalk over de neus geplaatst. De gehele procedure neemt, afhankelijk van complexiteit van de ingreep, meestal één tot twee uur in beslag.

testdivider

Het herstel

Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Speciaal daarvoor opgeleide verpleegkundigen verzorgen u daar. Als u goed wakker bent, controleert Dr. Van der Weij u. Enige zwelling en blauwe plekken kunnen voorkomen na de correctie. Door de eerste twee dagen na de ingreep het aangezicht te koelen en ’s avonds in bed met een extra kussen hoger te liggen, kunt u het natuurlijke herstel hiervan bespoedigen. De zwelling is op de derde dag vaak maximaal. Binnen twee weken zal er een controle plaatsvinden.

testdivider

Hoe lang zal het duren voordat ik mij weer normaal voel?

De tijd van herstel is sterk individueel bepaald. De meeste patiënten geven aan dat ze zich ongeveer drie weken na de ingreep weer normaal voelen. De pijn na de operatie wordt gewoonlijk als zeer mild ervaren en is goed te onderdrukken met behulp van medicatie. De eerste paar dagen na de ingreep voelt u zich waarschijnlijk niet geweldig, maar dat is normaal. Uw neus zal gevoelig zijn en u kunt last hebben van hoofdpijn. Verder kan uw neus nog iets nabloeden en u kunt u zich een beetje benauwd voelen in de eerste week. Dr. Van der Weij zal u adviseren om elke vorm van inspannende activiteit, inclusief het tillen van zware voorwerpen (kinderen, boodschappen, enz.) en sport te vermijden voor een periode van ten minste 3 tot 6 weken.
Na de eerste week voelt u zich beter. De spalk, het verband en de eventuele hechtingen worden verwijderd en u kunt weer aan het werk, mits u zich niet te veel inspant. Hoewel u zich beter begint te voelen en uw de dagelijkse routine weer kunt oppakken, zult u zich nog steeds in acht moeten nemen om de wond optimaal te laten genezen. Elke vorm van inspannende activiteit, vooral het tillen van zware voorwerpen, vooroverbuigen en sporten moet vermeden worden.
Met het herstel van de neus zal de zwelling geleidelijk aan afnemen. Dr. Van der Weij zal u waarschuwen voor blootstelling aan zonlicht voor de eerste aantal weken na de operatie en hij zal het gebruik van een sunblock adviseren.

testdivider

Risico’s

Hoewel de neuscorrectie vaak wordt uitgevoerd en in ervaren handen een veilige ingreep is, zijn er ook risico’s aan verbonden. Indien u gezond bent en niet rookt heeft u een verlaagd risico op complicaties. Neusbloedingen en infecties zijn twee van de meest zorgwekkende complicaties, maar u kunt de risico’s minimaliseren door de instructies heel goed op te volgen. Soms is bij een neuscorrectie een tweede ingreep en kleine correctie nodig. Zelfs de beste chirurg kan hier het uiteindelijk visuele resultaat niet voor 100% exact voorspellen.

Zal ik blij zijn met het resultaat?

In het begin zult u misschien niet helemaal gelukkig zijn. Het genezingproces kan traag verlopen en de zwelling kan soms vele maanden aanhouden. Voordat u uw nieuwe uiterlijk echt gaat waarderen, bent u waarschijnlijk een jaar verder. Vooral de eerste paar weken na uw operatie zult u zich teleurgesteld voelen en misschien zelfs wel depressief. Dat gevoel verdwijnt uiteindelijk. Het zal zeker minder ernstig zijn als uw verwachtingen realistisch zijn en u uw wensen goed en duidelijk met Dr. Van der Weij besproken heeft waardoor en het herstelverloop duidelijk is. In praktisch alle gevallen zijn patiënten die vanuit esthetische overwegingen een neuscorrectie hebben laten doen, er uiteindelijk blij mee.

testdivider

Nazorg

Onze zorg en relatie stopt niet na uw neuscorrectie. Het is van belang dat u op uw vervolgafspraken komt. Indien u vragen of opmerkingen heeft tijdens uw herstel, of behoefte heeft aan aanvullende informatie op een later tijdstip, kunt u contact opnemen met Dr. Van der Weij of één van zijn medewerkers. Zij vertellen u ook graag meer over de prijzen van een neuscorrectie.